/ Alla produkter / Anschutz 1780 Classic 30-06
  • Anschutz 1780 Classic 30-06

Anschutz 1780 Classic 30-06

Den tyska vapenfabrikanten Anschütz förknippas mest med småviltstudsare i klass 3 och 4 liksom förstklassiga sportskyttevapen i kaliber .22 long rifle. Härom året tog man dock klivet in bland tillverkare av grövre studsare.

Tävlingsframgångar
Anschützgevären har skördat mängder med framgångar inom både skidskytte och korthållsskytte. ­Erfarenheten från tillverkningen av tävlings­vapen har man tagit med sig vid konstruktionen av modell 1780.

Den har fått en del finesser och kvaliteter som man inte är van att finna på en standardbetonad studsare. Att det också handlar om en bössa med pipbytessystem har man märkligt nog talat ganska tyst om från Anschütz. 

Slutstycket har låg öppningsvinkel, sex låsklackar och en ganska rejält utdragare. 

Magasinet, som rymmer fem patroner, känns gediget och är enkelt att ladda. Magasinsbotten är i plast, men det är också den enda plastdetaljen på vapnet.

Studsaren finns med två olika stockar. Båda är faktiskt i trä, men den ena varianten har ett kompositöverdrag. Anschütz menar att man på detta sätt slipper en av de vanligaste nackdelarna med en ren syntetkolv – känns kall att hålla i på vintern. En nackdel är dock att den kompositöverdragna stocken är dyrare än varianten i valnöt.

Bra avtryck
Avtrycket på bössan kan beskrivas med ett ord – världsklass. Det är fullt i klass med de bästa tävlingsvapnen vilket man sällan finner på en standardstudsare.Testbössans trycke var ställt på 1,2 kilo, vilket kändes bra. Den som vill kan ställa trycket mellan 0,6 och 1,8 kilo – ett betydligt större justerområde än vad många konkurrenter erbjuder. Ett trycke under kilot kan dock inte rekommenderas för jaktbruk.

En annan finess som man annars mest hittar på lerduvebössor och tävlingsvapen är att avtryckaren är justerbar i längdled.  
En av anledningarna till den goda precisionen är en rejäl bäddning av lådan. Längst fram på lådan sitter infästningen till pipan, som sitter fast med två insexbultar. Denna infästning fungerar också som en stor rekylklack vilken ligger dikt an i stockens bäddskena. En konstruktion som verkar genomtänkt och mycket gedigen.

Studsaren är försedd med öppna riktmedel i form av sikte och korn. Kikarmontaget är däremot enkelt på modell 1780. Lådan har en lång och integrerad picatinnyskena som ger stora möjligheter att hitta ett bra montage, dessutom till mindre kostnad än vissa konkurrerande märkens dyra specialmontage.

En välbyggd studsare som skjuter tätt. Konstruktionen känns ganska traditionell, men med finesser som många konkurrenter saknar.

Anschütz modell 1780

Kolv i Valnöt
Vikt: 3,2 kilo
Piplängd: 56 centimeter
kaliber: 30-06
Intresseanmälan